Winter is coming, ben jij er klaar voor?

18-12-2023


Wie me volgt op Instagram had ze al zien passeren, de vierdelige reeks posts met hashtag #winteriscoming

In deze blogpost lees je de samenvatting van deze posts, met andere woorden: hoe bereid je jezelf goed voor op de winter?



1. Vitamine D

Vitamine D in ons lichaam kunnen we van nature verhogen door buiten te komen en te genieten van de zon.

Maar, er zijn twee kapers op de kust:

  1. in de winter schijnt de zon minder uren per dag
  2. Westerse culturen hebben vaak een angst ontwikkeld voor de zon

Hierdoor hebben onze lichamen minder vitamine D voorraad in de winter. En laat dat nu net het seizoen zijn waar ons immuunsysteem een extra duwtje kan gebruiken...

Enkele tips om vitamine D op een gezonde manier te verhogen:

Eet voedingsmiddelen rijk aan vitamine D

Vitamine D kan je van nature vinden in onder andere eidooiers, bepaalde vette vissen (zalm, makreel, haring, sardines, ...), kabeljauwlever (cod liver), runderlever, varkensvlees, boter, kaas

Zoals je ziet zijn bepaalde van deze voedingsmiddelen niet de meest populaire om te consumeren in Westerse landen. De reden? Ze kregen doorheen de jaren de stempel dat ze ongezond zijn voor onze gezondheid. Jammer, want als je terugkijkt in de tijd waren dit nochtans producten die onze voorouders vaak aten. 

Wil je meer weten over vetten en verder kijken dan wat de voedingsdriehoek je altijd heeft getoond? In mijn masterclass rond vetten (= los onderdeel van Nourishable) gaan we hier diepgaand op in. 

Blijf buitenkomen

Ja, zelfs als er geen straaltje zon te zien is. De zon is er namelijk altijd en je lichaam zal sowieso deugd hebben van dit moment dat je frisse lucht krijgt.

Supplement

Kies voor een vitamine D supplement van goede kwaliteit. Dit herken je aan volgende zaken:

  • Op basis van een goede en kwalitatieve olie, idealiter MCT- of olijfolie. Supplementen op basis van inflammatoire oliesoorten (zonnebloem, koolzaad, ...) horen in de vuilbak.
  • Een goede keuze is om een vitamine D supplement te gebruiken waar ook vitamine K aan werd toegevoegd. Vitamine K helpt vitamine D om beter te worden geabsorbeerd in het lichaam. Vitamine K is trouwens ook een vitamine die we te weinig consumeren via onze voeding.
  • Opteer voor een vitamine D supplement dat je dagelijks neemt en niet een keer per week of maand. De reden? Onze vertering en absorptie is niet elke dag even goed. Als je net op een 'offday' je supplement inneemt, heb je geen goede absorptie van de aanwezige vitamine D.
  • Suppleer vitamine D tijdens een maaltijd en dan nog liefst een maaltijd waar ook gezonde vetten inzitten. Dit zorgt ook voor een betere absorptie.

Mijn favoriete vitamine D supplementen kan je vinden via onderstaande link.

Levertraan

Dit supplement was een klassieker enkele generaties geleden. Het voordeel: je hebt een supplement waar niet alleen vitamine D aanwezig is, maar ook vitamine (nog zo'n nutriënt waar we te weinig van consumeren...) en + . Deze laatste twee zijn essentiële omega 3 vetzuren die, ra-ra-ra, ook te weinig worden geconsumeerd op dagelijkse basis.


2. Warme dranken (+ bouillon!)

Wat we drinken op dagelijkse basis heeft een enorm grote impact op onze gezondheid. Hiermee vertel ik natuurlijks niks nieuws. Maar weet je ook dat de temperatuur van deze dranken een grote impact heeft?

Het consumeren van koude dranken is af te raden tijdens de koudere maanden. Stel je de schok voor, het drinken van water met ijsblokjes (4°C) dat in ons lichaam van 37°C terechtkomt…

Ik geef dit advies in het algemeen: vermijd koude dranken, deze zijn een extreme schok voor ons lichaam. Sommige mensen krijgen zelfs onmiddellijk diarree of krampen nadat ze iets ijskouds hebben gedronken. Zegt genoeg, niet?

In de klassieke Chinese geneeskunde is dit al langer geweten: vermijd koude dranken (en zelfs koude voeding) als het buiten koud is. Ons lichaam heeft warme dingen nodig om van binnenuit op te warmen.

En dan natuurlijk de vraag, wat kunnen we dan drinken? In het Westen denken we aan koffie en thee als we het over warme dranken hebben, dat is alles. Wat als ik je vertelde dat er nog zoveel meer opties zijn?

Out of the box denken is echt niet zo moeilijk met tools als Pinterest. Mijn favoriete drankjes zijn:

☕️ Boterkoffie (of matcha)

☕️ Infusies, zelfgemaakte of winkel gekocht

☕️ 'Golden milk', rijk aan kurkuma dat onstekingen afremt

☕️ Gezonde warme chocolademelk, op basis van ongezoete cacao

☕️ Pumpkin spice latte (zonder de siropen of suikers)

Extra bonus: je kunt zonder veel extra moeite extra voedingsstoffen per drankje toevoegen! Denk aan grasgevoerde collageen, eierdooiers, boter of ghee, adaptogenen, medicinale paddenstoelen, kruiden (kurkuma, kaneel, vanille, …)


Een drankje dat hierbij zeker en vast niet mag worden vergeten: 

botten- of vleesbouillon 🧡 


Mensen die al eerder bij mij op consult kwamen of me online volgen, zag het al eerder passeren: mijn liefde voor bouillon!

Waarom? Het is niet enkel lekker, maar zit ook propvol voedingsstoffen die we in onze huidige maatschappij tekort hebben. Denk hierbij aan collageen, gelatine, veroplosbare vitamines, mineralen en andere stoffen zoals chondroïtine en glucosamine: hallo gezonde darmen, stralende huid, flexibele gewrichten en ligamenten

In de klassieke Chinese geneeskunde praten ze al eeuwen over deze voordelen en ook in het Westen stond vroeger bouillon vaak op het menu. Tegenwoordig merk ik dat jongere mensen steeds meer geïnteresseerd raken in de 'oude' technieken. Er zijn echt geen excuses als het gaat om het maken van een goede bouillon, vooral als je een slowcooker hebt. Een simpel basisrecept kan je vinden via deze link.

Enkele extra tips:

  • Voeg een scheutje appelazijn toe om ervoor te zorgen dat de goede stoffen gemakkelijker uit de botten worden gehaald

  • Hoe langer het suddert, hoe meer smaak en voedingsstoffen!

  • Heb je histamineproblemen? Vermijd bottenbouillon en probeer in plaats daarvan vleesbouillon (= soepvlees of een volledige kip gebruiken in plaats van enkel beenderen of karkassen). Hoe langer een bouillon suddert, hoe meer histamine erin zit, dus niet doen als dat een probleem voor je is.

  • Wanneer je vlees eet dat botten bevat, bewaar de botten dan en steek ze in de vriezer. Als je genoeg botten hebt verzameld, kun je een bouillon maken.


3. Slaap, rust en introspectie

Voel je je extra moe tijdens de wintermaanden? Dat is normaal! Onze lichamen verlangen naar rust en willen gewoon even pauze nemen...

Onze maatschappij staat in het teken van mannelijke energie (ja, ook vrouwen hebben deze energie). Dit betekent: non-stop dingen doen, geen pauze nemen, werken aan een hoog tempo, materialistisch leven, dominantie, hiërarchie, ...

Zoals bij alles hoort er balans te zijn, vandaar dat ook de vrouwelijke energie niet mag worden vergeten. Deze herken je onder andere aan zachtheid, vertragen en pauze nemen, voeden en zorgen voor jezelf en/of anderen...


De mannelijke energie staat gelijk aan de zon en 'yang', de vrouwelijke aan de maan en 'yin'. Zoals altijd geldt de regel: balans is cruciaal! 


Wanneer wij zelf geen pauze inlassen of rust plannen, zal ons lichaam dit vroeg of laat voor ons doen. Geen verrassing op zich, als je ziet hoeveel mensen kampen met burnouts... Laat ons dus teruggaan naar de kern: meer leven op het ritme van de natuur en de seizoenen.

Enkele tips hoe je zorg kan dragen voor je lichaam:

  • Een sauna bezoek

  • Introspectie: vb. journalen en reflecteren over het voorbije jaar

  • Massages krijgen

  • Lezen

  • Yoga (focus op vrouwelijke yin energie): nidra, restorative of yin

  • Knuffelen

  • Dutjes doen of vroeger gaan slapen

  • Een warm bad nemen

  • Een voedzame (en warme) maaltijd bereiden

    ...


Sommige mensen (zoals ik) houden ervan om meer tijd alleen te spenderen. Prima! Doe vooral waar je nood aan hebt en wat voor jou aanvoelt als iets positief.

Een laatste tip: verdwaal niet in negatieve gedachten, vooral tijdens de meest donkere dagen! 

  • Blijf naar buiten gaan (ook al zie je geen zon),

  • blijf praten of contact maken met andere mensen (zelfs al is het maar een oprechte glimlach), 

  • blijf jezelf goed voeden (focus op nutriëntdense en warme voeding),

  • suppleer vitamine D


Ik wens je een warme en rustige periode toe!

Wil je iets delen met mij op basis van deze blogpost? Niet twijfelen, gewoon doen!