Navigeren door het leven als HSP

25-06-2023



HSP of hoogsensitiviteit krijgt alsmaar meer aandacht, wat zeker een goede zaak is!

Bij mij heeft het jaren geduurd vooraleer ik besefte dat dit bestond en dat ik niet de enige was die te kampen had met de bijhorende ongemakken. 



Je kan hoogsensitieve mensen het best zien als personen met enorme voelsprieten. Wat voor de ene persoon een normale hoeveelheid prikkels is, kan voor een hoogsensitief persoon het gevoel geven van kortsluiting in het hoofd en lichaam.

Overprikkeld zijn is geen lachertje. Ikzelf heb dit jaren aan een stuk gehad (vanaf mijn kindertijd) zonder te beseffen wat er gebeurde. Uit angst om dit te delen met anderen (want ja, hoe leg je uit wat je voelt als je er zelf geen naam op kan kleven?) hou je dit voor jezelf.

Op het moment dat ik overprikkeld raak, verlaat ik het hier en nu. Ik zit als het ware op een andere planeet, waardoor nieuwe en overtollige prikkels makkelijker van me af kunnen glijden. Je kan dit herkennen doordat ik wat afwezig lijk. De kans is groot dat ik naar een andere ruimte ga om even op adem te komen.

Vroeger was ik heer en meester in dit wegduwen. Ik forceerde mezelf op momenten van overprikkeling om toch door te gaan. Dit slorpte zo een extreme hoeveelheid energie op dat ik de dag nadien met gemak 12 à 14u kon slapen. 

Het liefste spendeerde ik als kind en tiener tijd in rustige omgevingen. Thuis bij mijn ouders, in de bibliotheek op zoek naar nieuwe boeken rond voeding, samen met enkele vrienden die me goed kenden, ... Uitgaan liet ik als tiener liever aan me voorbijgaan. Alcohol in combinatie met luide muziek, wilde mensen en felle lampen gaven meer dan eens kortsluiting in mijn hoofd. 

Toen ik startte met therapie begon ik meer en meer in te zien dat HSP a thing is en dat ik niet abnormaal ben door dit te voelen. Ik voel sterker aan dan de gemiddelde mens en dat is perfect oké. 

Doorheen de jaren leerde ik mezelf ook navigeren in dit thema. Deze tips gebruik ik dagelijks en zijn al echte life savers geweest!


1. Voeden van je lichaam

  • Eet grotere porties dierlijke eiwitten. Je zal het al gemerkt hebben: ik ben geen fan van een vegetarische of vegan levensstijl en ik zal daar ook geen doekjes omheen winden. Een gulden middenweg voor mensen die (nog) niet klaar zijn om vlees te consumeren is alvast om meer eieren te eten. Deze zitten propvol voedingsstoffen die je brein voeden en je lichaam ondersteunen bij vele processen. Elke dag eieren eten is perfect oké, zeker doen dus!
  • Dagelijks voldoende gezonde vetten eten. Don't fear fat! Verzadigde vetten horen hier ook bij. Ja, je kan en mag dus boter eten. Zet ook voldoende vaak vette vis op het menu of kies voor een kwalitatief omega 3 supplement. Op mijn website (shop > supplementen) kan je alvast enkele goede supplementen terugvinden.
  • Zet niet te vaak granen op het menu, deze werken ontsteking in de hand en dat voel ik instant aan mijn lichaam. Cliënten die een tijdje minder tot geen granen aten rapporteerden ook verbetering in niveau van onsteking, spijsvertering en algemeen welbevinden. Wanneer ze terug vaker granen aten begonnen de klachten sterk toe te nemen.
  • Hydrateer voldoende! Drink water of kruidenthee in grote hoeveelheden. Blijf je dorst hebben (ondanks dat je veel drinkt), dan bestaat de kans dat je mineralenhuishouding uit balans is. Elektrolyten kunnen hierbij helpen. Mijn favoriete elektrolyten kan je ook terugvinden op deze website (shop > supplementen).

Wil je meer weten hoe je je lichaam op een gezonde manier kan voeden? Of las je sommige woorden hierboven die toch iets meer verduidelijking nodig hebben? Dan is mijn e-course Nourishable zeker iets voor jou! Heb je liever een korte maar bondige samenvatting rond gezonde voeding? De mini-cursus SOS gezonde voeding geeft jou de nodige tools om aan de slag te gaan

2. Dompel jezelf onder in de wereld van de nervus vagus en hoe je deze kan stimuleren. Een actieve nervus vagus brengt namelijk je lichaam tot rust (rest & digest)

  • Werk met een coach of therapeut 

  • Hartcoherentie 

  • Hummen, neuriën of gorgelen

  • Ademtechnieken (kan zeer intense resultaten geven dus in het begin liefst onder begeleiding van een professional)

  • Spendeer tijd in de natuur

  • N. vagus stimuleren door middel van een Nurosym. Dit is een dure optie, maar wel eentje die wetenschappelijk onderbouwd is en waar veel onderzoeken op gebeuren. Ik heb dit toestel aangeschaft en het heeft mij op mijn zwaarste momenten geholpen terug rust te vinden op fysiek en mentaal niveau.


3. Slaap en rust voldoende

Iemand met grote voelsprieten zijn hele dag 'online' en verwerken daardoor dus een pak meer prikkels dan andere mensen. Hoe je het ook draait of keert, je hebt extra tijd nodig om te recupereren. Voel je je continu moe? Blijf niet vechten tegen dit gevoel en plan wat meer rustpauzes in. 


4. Open communicatie

Overprikkeld? Durf dit te zeggen tegen mensen. Doorheen de jaren werd ik expert in afzeggen van plannen omdat ik veel te veel prikkels had binnengekregen doorheen de dag. In plaats van dit eerlijk te zeggen (ik wist ook gewoon nog niet dat ik overprikkeld was) verzon ik smoesjes om toch thuis te kunnen blijven.

Af en toe negeerde ik de overprikkeling en ging ik toch mee. De dag nadien kreeg ik de volle lading en was ik in een vreselijke stemming, had ik last van extreme stress en zou ik de hele dag in bed blijven liggen. 

Mensen die je graag zien accepteren dit. Als mensen raar reageren is het vaak omdat ze niet weten wat overprikkeling inhoudt. Probeer dit op een manier uit te leggen die voor hen begrijpbaar is. Reageren ze nadien nog steeds op een vreemde manier (of lachen ze je uit), dan is het mogelijks een goed idee om je relatie met die persoon even te herbekijken...


5. Luister naar je lichaam + herken de signalen

Dit is misschien de meest complexe stap, omdat het een langere tijd vraagt dit aan te leren/voelen. Op dit moment voel ik vaak aan wanneer mijn 'emmer vol prikkels' stilaan vol aan het lopen is. 

Ik herken de volgende signalen:

  • Kort lontje, ik reageer heel explosief op dingen die niet op mijn manier verlopen 

  • Onverwachte situaties geven stress

  • Ik voel een knagend gevoel in mijn maagregio (solar plexus)

  • Ik ervaar een gevoel van angst, alsof ik voel dat iets gaat gebeuren

  • Ik heb nood aan meer slaap en doorheen de dag moet ik rustpauzes inlassen

  • Gevoeligheid aan geluid en licht. Ik heb altijd oordopjes bij de hand die helpen om excessief geluid te dempen wanneer ik er niet aan kan ontsnappen (centrum van een stad, openbaar vervoer, ...)

Iedereen zijn/haar signalen zijn anders, maar het kan wel helpen om in te zien dat je lichaam op een alarmknop duwt. 


6. Schakel professionele hulp in

Zeker cruciaal in tijden van 'overwhelm' of wanneer je compleet verdwaald bent. Therapie vormt mijn ankerpunt, meestal op wekelijkse basis. Eind 2019 ben ik gestart met psychotherapie en dit is tot hiertoe de beste keuze én de beste investering geweest die ik ooit heb gemaakt.

Aanvullend op psychotherapie krijg ik maandelijks een sessie craniosacraal therapie. Dit wordt ook uitgevoerd door een therapeute die me kent en emotioneel kan ondersteunen wanneer het wat veel wordt.


7. Wees lief voor jezelf + doe aan zelfzorg

Wat mij opviel bij cliënten én bij mezelf op momenten dat overprikkeling aanwezig is: de liefde voor onszelf vlakt af of valt zelfs compleet weg. We worden strenger en dragen onszelf minder op handen. Jammer, want op deze momenten hebben we net nog meer nood aan deze draagkracht en zelfzorg. 

Luister dus niet steeds naar die strenge stem maar luister naar wat je lichaam nodig heeft. Mijn favoriete soorten zelfzorg:

  • Naar muziek luisteren

  • Een boek lezen

  • Vroeg gaan slapen

  • Lekker koken

  • Een bad nemen

  • Een dutje doen

  • Een wandeling maken met de honden

  • Knuffelen 

  • Een grappige serie kijken

  • Een luchtige podcast luisteren

  • Een sessie yoga nidra of yin yoga


8. Je bent niet alleen!

Onthoud dit steeds: je bent niet alleen! Soms voelt het misschien zo, maar in de praktijk kwam de ene na de andere cliënt binnen die zich op exact dezelfde manier voelde. Dit heeft mij doen inzien dat ik niet alleen was. Daarom geef ik dat ook mee via deze weg. 


You got this!

Wil je iets delen met mij op basis van deze blogpost? Niet twijfelen, gewoon doen!