'Holistisch leven': denk je daarbij direct aan seldersap en yoga?

08-06-2023In de online wereld van gezondheid, meer specifiek de holistische wereld, doen heel veel stereotypes de ronde. 

Niet verwonderlijk dat veel mensen ver weg blijven van het woord 'holistisch' of 'alternatief'. Stereotypes kunnen afschrikken, want wat als we helemaal geen zin hebben om de omschreven zaken te doen? 

Stel: je leest (zoals het voorbeeld in de titel) dat holistisch helen altijd gelijk staat aan seldersap en yoga. Laat dat net twee dingen zijn die je niet ziet zitten. De kans is groot dat je het hele holistische plaatje dus opzij zal schuiven. Puur door stereotypes creëren we een vooroordeel en laat dat net het laatste zijn waar we nood aan hebben.


Als je deze stereotypes rond 'holistisch leven' zou geloven zou je alle volgende zaken moeten doen om gezond te worden:

 • Vegan eten en leven
 • Een volle maan ritueel uitvoeren
 • Intermittent vasten
 • Altijd leggings dragen of andere yoga kledij
 • Spirituele vrienden hebben
 • Matcha met plantaardige melkvervangers drinken
 • Je twin flame ontmoet hebben
 • Je innerlijk kind zo snel mogelijk helen
 • Mee kunnen praten over human design, of op z'n minst toch over astrologie
 • Psychedelica nemen
 • In een huis wonen gedecoreerd met quotes
 • ...


Herkenbaar? 

Ik ontmoette zoveel cliënten die op het randje van burn-out stonden. Ze hadden al zoveel geprobeerd en niks bleek te werken. Ze volgden alle adviezen op die online te vinden waren, ze kochten alle attributen waarover influencers spraken, ze begonnen vegan te eten terwijl ze voelden dat hun lichaam schreeuwde om dierlijke eiwitten...

Iedereen die het pad naar gezondheid volgt heeft daarvoor zijn/haar eigen beweegredenen. De valkuil is om élk advies te volgen dat je online ziet. De adviezen die je - volgens deze bronnen - moet volgen om gezond te worden.


Terwijl in realiteit je het volgende moet doen: 

niets! 

Je moet helemaal niets!


Je kan daarentegen doen wat voor jou goed voelt op dat moment. De waaier aan opties is zo breed dat er geen template bestaat dat voor iedereen geschikt is!

Voor sommige mensen is dat psychedelica nemen (vb. psilocybine) onder begeleiding of in een ceremoniële setting

Anderen gaan (on)bewust nieuwe mensen ontmoeten die hen begrijpen op een dieper niveau. 

Dit kan ook uitreiken zijn en vragen om hulp. Tijdens onze donkerste momenten kan alles zo overweldigend zijn dat je geen vat meer hebt op de hele situatie. Er zijn altijd mensen die professioneel zijn opgeleid om je door deze situaties heen te helpen. 

Ik ga zelf zeer vaak langs bij mijn psychotherapeute. Intussen is het voor mij normaal geworden om naar haar uit te reiken wanneer ik even geen overzicht meer heb. 

Voor nog anderen is dat yoga volgen, van thuis uit of onder begeleiding. Niet omdat iedereen online dit doet, maar wel omdat jij het leuk vindt!

Ik heb jarenlang geprobeerd online lessen te volgen via Youtube en keer op keer stopte ik na enkele lessen. Ik forceerde mezelf om een vorm van yoga te doen die absoluut niet aansloot bij mijn energie. Ik moest van mezelf daarentegen yoga doen omdat ik zag dat anderen zich hier zo goed bij voelden. 


Van zodra er een 'moet' bij komt kijken klopt er iets niet. 

Dit geeft vaak aan dat er een diepere beweegreden is waarom je iets doet. Cliënten die bij mij kwamen omdat ze moesten van de dokter, daarvan wist ik dat ze niet uit eigen overtuiging langskwamen. Hun proces verliep volledig anders, ze deden het namelijk niet voor zichzelf. Ze deden het om aan de dokter aan te tonen dat ze zijn/haar advies hadden opgevolgd.


In alle eerlijkheid: deze mensen kwamen zelden tot nooit terug voor een follow-up. Ze voelden al snel aan dat ik niet op die manier werk. Wie ben ik namelijk om jou te vertellen dat je een voedingsmiddel moet consumeren op dagelijkse basis? Of dat je dat ander product nooit meer mag eten want dat is ongezond? Jij beslist wat je doet, niet iemand die je inhuurt voor een bepaalde therapie of coaching.

Luisteren naar je lichaam vraagt tijd, liefde maar vooral heel veel zachtheid. In onze resultaten gerichte maatschappij zijn dat net zaken die ontbreken. Als mens hebben we nog nooit zoveel afstand genomen van onze lichamen als nu. 


Onthoud altijd: jouw pad is uniek. Wat goed aanvoelt voor mij, kan voor jou misschien absoluut een no-go zijn.

Laat je dus niet onder druk zetten door sociale media of mensen uit je omgeving. Onze lichamen geven voortdurend aan waar we nood aan hebben. Het is een kwestie van leren vertrouwen in onze lichamen op dagelijkse basis.

Wanneer de volgende keer het woord 'moeten' dus omhoog komt bij jou: pauzeer even. 

 • Wat moet? 

 • Van wie moet dit? 

 • Waarom moet dit? 

Heel vaak kan je daardoor al wat afstand nemen en inzien dat het eigenlijk helemaal niet moet...

Stap per stap!

Wil je iets delen met mij op basis van deze blogpost? Niet twijfelen, gewoon doen!